Söka

Är du på gång att göra ett eget arbete? Eller jobbar du tillsammans med andra inom en studiegrupp med en uppgift? Oavsett vilket, kommer här tips på hur du kan tänka på och utforma dina sökningar. Välkommen till Söka-delen i Skrivguiden!

Som student ska du lära dig olika delar av den vetenskapliga processen. Den här delen handlar om informationssökning och hur du på bästa sätt kan hitta den information du behöver till ditt arbete. Informationssökning är en viktig del i den vetenskapliga processen och ligger till grund för olika typer av akademiska texter.

I den här delen om sökprocessen kommer det finnas tips på hur du kan använda dig av olika AI-verktyg. Kom ihåg att i första hand använda det AI-verktyg som ditt universitet har tillgång till.

Tänk på att!
Skriv aldrig in personliga uppgifter eller annan information som du inte vill ska delas med andra. En del AI-verktyg sparar dina chattar, en del inte, ta reda på om den du använder gör det.

Fråga i första hand din lärare och handledare först om det är tillåtet att använda AI-verktyg. Tänk på verktyget som ett stöd, undvik plagiering. Du måste vara tydlig med om du använder AI-verktyg, beskriva hur du gått till väga i din sökprocess.

Bilden nedan är en länk till en grundläggande digital kurs i informationssökning:

Sökprocessen

I sin helhet kan sökprocessen se ut som på bilden. Den är dock sällan så enkel och strukturerad som illustrationen visar. Ofta ändrar man sin kombination av termer, sin frågeställning och valet av söktjänst utifrån att man testar att söka. Ett misslyckat försök i en databas är en lärdom för att gå vidare i sin sökprocess.

I den här filmen får ni veta mer om sökprocessen: